Varne Buiten
Logo Logo

Veel gestelde vragen

Heeft u een vraag? Hieronder vindt u de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over het kopen van een nieuwbouwwoning. Staat uw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

We hebben geen resultaten gevonden.
Probeer het nog eens met een andere zoekterm of stel je vraag via chat, mail of telefoon.

Vragen over de financiering

Wanneer moet ik mijn hypotheek rond hebben?

Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, wordt u door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra u in de gelegenheid wordt gesteld de akte te passeren.

Wat als ik mijn hypotheek niet rond krijg, zit ik dan aan de koop vast?

In de koop- en aannemingsovereenkomst zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als u onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kunt u binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. U kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 2 afwijzingen van geldverstrekkers.

Wanneer start ik met betalen?

Zodra u naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaalt u de koopsom van de grond. De aanneemsom betaalt u vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente. Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvangt u van de aannemer een factuur, die u vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. U kunt voor betaling zorgen door de factuur uit eigen middelen te betalen of deze door te sturen aan jouw hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorgdragen voor betaling.

Kan ik de woning (deels) met eigen geld betalen?

Ja dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.

Kan ik ook mijn eigen notaris kiezen?

Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat u dit goed afstemt met de projectnotaris. 

Wat is bouwrente?

Als u later in een project instapt dan betaalt u rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar. 

Wat is transportrente?

Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

De NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Door deze garantie van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), is de geldverstrekker zeker dat de lening wordt terugbetaald.

Moet de woning onverhoopt worden verkocht en is de opbrengst lager dan de hypotheekschuld, dan betaalt het WEW de restschuld aan de geldgever. Door deze zekerheid krijg je korting op de hypotheekrente. Dit voordeel kan oplopen tot 0,7 % per jaar, waardoor je honderden euro's per jaar kunt besparen. De maximale hypotheek voor aankoop is in 2018 € 265.000 (100% van de marktwaarde). De maximale hypotheek bij oversluiten is € 265.000, inclusief bijkomende kosten. Wanneer er sprake is van energiebesparende maatregelen is de maximale hypotheek € 280.900 (106% van de marktwaarde).

Bij het woningaanbod (kenmerken) op onze site staat altijd vermeld als de prijs van een woning binnen deze prijsklasse valt.

Ik heb nog een woning te verkopen, zijn er voor mij mogelijkheden om dubbele lasten te voorkomen?

Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. U betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaal je een vergoeding aan de geldverstrekker. De dubbele maandlasten zijn wel fiscaal aftrekbaar met een maximum van twee jaar.

Vragen over het gebied

Wat wordt de sfeer van het gebied?

Uw eigen 'buitenverblijf' aan de rand van Heiloo. Dat is Varne Buiten. Een kleinschalige woonbuurt in een autoluwe omgeving, omringd door natuur, dicht bij strand en duinen.

Is er openbaar vervoer in de omgeving?

Ja, Heiloo heeft een eigen treinstation. Vanaf daar rijden treinen naar Amsterdam CS (half uur)

Waar kan ik informatie vinden over Heiloo?

Kijk voor meer informatie over Heiloo op de website van de gemeente: www.heiloo.nl  

Welke voorzieningen zijn er voor scholen en kinderopvang in Heiloo?

In de buurt van Varne Buiten zijn diverse basisscholen. In Bergen en Alkmaar zijn veel mogelijkheden voor voortgezet onderwijs. Voor kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn er in de buurt genoeg mogelijkheden.

Welke sportvoorzieningen zijn er in Heiloo?

Op het grote vernieuwde sportpark Het Maalwater zijn diverse sportverenigingen gevestigd, onder andere voor voetbal, tennis en atletiek. Verder vind je in de buurt 2 zwembaden (Loos en Het Baafje) en Golf & Countryclub Heiloo.

Zijn er in de directe omgeving al voorzieningen zoals winkels en horeca aanwezig?

Ja, dichtbij Varne Buiten zijn 2 grote winkelcentra (Het Hoekstuk en 't Loo). Hier kunt u terecht voor dagelijkse boodschappen maar ook voor uitgebreid winkelen. Voor lekker eten en drinken zijn verschillende horecagelegenheden in de nabije omgeving van Varne Buiten. Zoals restaurant Klein Varnebroek, De Eethoek en Brasserie Wildschut.

Waar kan ik me inschrijven zodat ik op de hoogte blijf van het gebied?

U kunt zich op deze website inschrijven als belangstellende. Per mail wordt u op de hoogte gehouden en u ontvangt bericht zodra de verkoop van het project is gestart.

Vragen over de wijk

Hoeveel nieuwe woningen worden er in de wijk gerealiseerd?

In totaal staan er straks in Varne Buiten ruim 200 woningen. In fase 5 komen 30 appartementen.

Komen er ook huurwoningen in het woningaanbod? En zo ja wie is de verhuurder?

Nee, er worden geen huurwoningen aangeboden. 

Kan ik beter een bestaand huis of een nieuwbouwhuis kopen?

Een nieuwbouwhuis is een huis zonder zorgen waar u geen omkijken naar hebt. Alles is nieuw, alles doet het. Op bijna alles zit garantie en onderhoudskosten heeft u de eerste jaren vrijwel niet. Daar komt bij dat u een nieuwbouwhuis ook nog eens helemaal kunt aanpassen aan uw eigen wensen. Meer voordelen van nieuwbouw

Zijn er ook starterswoningen gepland?

Nee, in fase 5 komen er geen woningen voor starters.

Worden er ook sociale koopwoningen gebouwd?

Nee, er is geen sociaal programma voor deze woningen. 

Kan ik mijn auto voor de deur parkeren?

Ja, er komt een half verdiepte parkeergarage bij beide gebouwen in fase 5. 

Is er straks genoeg plek om dicht bij het huis te parkeren?

Er komt een ondergrondse parkeergarage onder de appartementengebouwen.

Is/blijft parkeren gratis?

Parkeren is veelal op eigen terrein en dus gratis. 

Komen er nieuwe wegen in de wijk?

Ja, er komen naar de complexen nieuwe wegen. 

Is er een honden uitlaatplaats in de buurt?

Ja, Varne buiten ligt naast het natuurgebied de Noorderneg.

Hoeveel en wat voor soort woningen komen er in de wijk?

De 1e fase van het plan bestaat uit 17 woningen in jaren 30-stijl, 15 woningen in particulier opdrachtgeverschap, 18 sociale huurappartementen en 12 grondgebonden huurwoningen en een woonzorgcomplex. De koopwoningen uit de 1e fase zijn reeds in aanbouw. Fase 2 bestaat uit rijwoningen,  2 onder 1 kapwoningen en een aantal vrije kavels. Fase 3/4 bestaat uit verschillende woningen. Fase 5 bestaat uit 30 appartementen die eind juni 2017 in verkoop gaan. 

Wanneer start de verkoop van het project?

29 juni 2017 is de volgende fase van Varne Buiten in verkoop. Het betreft fase 5 met 30 appartementen.

Hebben de woningen een tuin? Wat is de ligging en wat zijn de afmetingen?

De woningen hebben allemaal een buitenruimte met verschillende afmetingen.

Zijn deze woningen al een keer eerder gebouwd zodat ik ze kan bekijken?

Nee, de woningen zijn nog niet gebouwd, in fase 2 zijn er wel appartementen aangeboden die u kunt bekijken. 

Hoe lang duurt de bouw en wanneer worden de eerste woningen opgeleverd?

Naar verwachting vindt de oplevering eind 2018 plaats.

Hoe rijdt het bouwverkeer naar de locatie?

Via de speciaal aangelegde 'bouwverkeerwegen' en de openbare weg.

Zijn er al brochures beschikbaar?

Zodra het project in verkoop is, vind je op deze website de uitgebreide verkoopbrochure. U kunt deze downloaden, maar vaak ook aanvragen bij de makelaars. U krijgt de verkoopinformatie dan toegestuurd. Is het project nog in voorbereiding dan is er vaak nog geen brochure. U kunt zich dan vrijblijvend inschrijven als belangstellende.

Vragen over het huis

Wie verkoopt de woningen?

Varne Buiten wordt ontwikkeld door BPD Ontwikkeling BV, de verkoop gaat via de makelaars.

Welke makelaars zijn bij het project betrokken?

De verkoopmakelaars van Varne Buiten zijn: Kuyper & Blom makelaars en Kuijs Reinder Kakes

Is woning ... nog beschikbaar in fase 5? Ik wil graag een optie op deze woning, kan dat?

Als u vragen heeft over de beschikbaarheid van uw favoriete huis neem gerust contact met ons op. U kunt ons bellen, chatten of mailen. De status van een bouwnummer (in optie, vrij of verkocht) kunt u ook op de website zien bij het woningaanbod. In de meeste gevallen is ook de kavelkaart geactiveerd waar u de status kunt achterhalen.

Wanneer gaat de volgende fase in verkoop?

29 juni 2017 komt fase 5 van Varne Buiten in verkoop. Deze fase bestaat uit 2 appartementengebouwen met ondergrondse parkeergarage.

Kan ik een bezichtiging inplannen?

U kunt zelf de projetclocatie bezoeken. 

Ik kan niet bij de (start verkoop) manifestatie zijn, kan ik alle informatie ontvangen?

Alle informatie zal ook online beschikbaar worden gesteld. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld de brochure, de bouwtekeningen, de meerwerklijsten, etc. Op de website kunt u op uw gemak nog eens alles nalezen en zelfs downloaden als u dat wilt.

Wie bouwt de woningen?

De woning wordt gebouwd door de aannemer Lokhorst Bouw & Ontwikkeling. U sluit de aannemingsovereenkomst ook met deze partij. Tijdens de bouw is deze aannemer uw aanspreekpunt.

Zijn er mogelijkheden om de woning naar eigen wens aan te passen of in te delen?

Er zijn mogelijkheden om de woning aan te passen naar eigen wens. Dit geldt overigens meer voor de indeling en het afwerkingsniveau dan de buitenkant van de woning. De aannemer beoordeelt of de gewenste aanpassing past bij het bouwplan en/of deze niet in strijd is met de normen waaraan de woning moet voldoen. De kopersadviseur van de aannemer adviseert u in dit traject. 

Wanneer kan ik bij de kopersadviseur van de aannemer terecht?

Wanneer u een woning koopt kunt u bij de kopersbegeleider een afspraak krijgen om de verschillende opties door te spreken. 

Zijn er al prijzen voor meerwerk opties bekend?

De grote wijzigingen staan straks op de prijslijst. Hierop staan bijvoorbeeld de prijzen voor een uitbouw, dakkapel, dakramen etc. Tijdens het verkoopgesprek ontvangt u de volledige optielijsten.

Wordt de woning opgeleverd met een keuken?

Nee, de woningen worden opgeleverd zonder keuken.

Is er een gasaansluiting in de woning?

Ja.

Wordt de woning opgeleverd met een badkamer?

Ja een badkamer en sanitair van Villeroy en Boch.

Waar kan ik terecht voor de inrichting van de badkamer?

Nog niet bekend.

Mag ik de woning ook helemaal casco kopen?

Nee, niet alles kan casco worden opgeleverd i.v.m. garantiestellingen. 

Waar kan ik de plattegronden van de woningen downloaden?

De brochure en de plattegronden van de woningen zijn te downloaden op de website, vanaf het moment dat de verkoop is gestart

Welk energielabel heeft de woning/het appartement?

Alle nieuwbouwwoningen hebben energielabel A, dit is het meest gunstige label en staat voor een duurzame en energiezuinige woning.
Beide gebouwen hebben een EPC van 0,0.

Overige vragen

Wanneer wordt gestart met de bouw?

Zodra 70% van de woningen is verkocht en de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de bouwer opdracht om het project te bouwen.

Is er overlast te verwachten van de bouw?

Omdat het niet de eerste fase is van Varne Buiten zullen de omliggende al gerealiseerde fases wel last kunnen ondervinden van de bouw. Uiteraard proberen wij dit zo goed mogelijk te regelen.

Welke zekerheid heb ik dat mijn huis wordt afgebouwd?

Alle woningen worden gebouwd onder de SWK Garantie- en Waarborgregeling/Woningborg Garantie- en Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heeft u hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet u dat uw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. U heeft bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Voor uitgebreide informatie: www.swk.nl www.woningborg.nl

Heb ik garantie op de woning en zo ja hoe lang?

Een van de voordelen van nieuwbouw is de garantie op de bouwkundige kwaliteit. Deze garantie (en bijbehorende periodes) is vastgelegd in de garantieregeling van Woningborg/SWK.

Van wie koop ik de woning?

De grond koopt u van BPD Ontwikkeling BV; u sluit ook de koopovereenkomst met BPD Ontwikkeling BV. De aannemingsovereenkomst sluit u met de aannemer van het project. De aannemer bouwt uw woning en is ook uw aanspreekpunt tijdens de bouwperiode van jouw huis. Ook als u vragen heeft over meer- en minderwerk kunt u bij de aannemer terecht.

Hebben belangstellenden die in de gemeente wonen voorrang?

In Nederland kennen we vrije vestiging. Dit betekent dat iedereen gelijke kans heeft om een woning te kopen en er geen restricties zijn ten aanzien van de koop.

Hoe vindt de toewijzing van de woningen plaats?

Toewijzing: Na sluiting van de inschrijfperiode zal BPD de toewijzing binnen één week bekend maken. De woningen worden toegewezen op basis van eerste voorkeur.

Inschrijving: De verkoop voor Varne Buiten fase 5 is gestart op 29 juni. De inschrijving loopt tot 6 juli 17.00 uur. Het formulier dient vóór die tijd bij BPD binnen te zijn. Na sluiting wordt er geloot op basis van eerste voorkeur.

Voorwaarden inschrijving:
1. Per (toekomstig) huishouden mag slechts één formulier worden ingediend.
2. Als in strijd met het hiervoor gestelde meerdere formulieren worden ingediend, worden alle inschrijfformulieren uitgesloten van deelname.
3. Naamswijziging, indeplaatsstelling of toevoeging van koper(s) na toewijzing is niet mogelijk, tenzij daartoe nadrukkelijk toestemming wordt verleend door BPD.

Als ik een optie neem, zit ik dan direct aan de woning vast?

Een optie op een woning is vrijblijvend. Tijdens deze periode is de woning exclusief voor u gereserveerd. In deze periode worden al uw vragen beantwoord en heb u de gelegenheid de woning te kopen.

Hoe weet ik of ik de woning kan betalen?

U kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van bijvoorbeeld de Rabobank. In dit gesprek krijgt u een goed beeld of u de woning kunt betalen en wat uw toekomstige maandlasten zullen zijn. 

Wat is een ‘optie’ op een bouwnummer?

Een optie is een periode dat de woning exclusief voor u is gereserveerd. In deze periode kunt u al uw vragen stellen en wordt u in de gelegenheid gesteld de woning aan te kopen.

Heb ik na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst ook nog een bedenktijd?

Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heeft u een bedenktijd van één kalenderweek.

Wat betekent koopsomindicatie?

Bij een project dat nog in ontwikkeling is, zijn de koopsommen nog niet definitief vastgesteld. Om u toch een indicatie te geven wat de woningen gaan kosten werken we met een koopsomindicatie. Het is dus mogelijk dat de uiteindelijke verkoopprijzen afwijken van de eerder afgegeven koopsomindicatie.

Wat betekent vrij op naam (v.o.n.)?

Vrij op naam betekent dat u koopt inclusief belasting (21% BTW) en inclusief de notariskosten voor de overdracht.

Moet ik nog rekening houden met extra kosten die ik moet betalen als ik een woning koop?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet u altijd rekening houden met extra kosten. Zo heeft u bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maakt u kosten voor het inrichten en afwerken van de woning.

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?